MoTeaVation
Iets met thee is altijd een goed idee!
Matcha pancake
Matcha ik ben er gek op! Jij ook? En dan vooral in mijn pancake. Je kunt ontzettend veel verschillende lekkere dingen maken met dit groene goud. Ik maak deze pannenkoeken meestal met boekweitmeel en dan de glutenvrije variant. Zonder suiker, want dan zijn ze lekker hartig en kun je ze ook als een wrap gebruiken. Maar wil je zoetere pannenkoeken, voeg dan wat agavesiroop toe. Bij mij gaat de agavesiroop er vaak als topping op met vers fruit.
Boekweit matcha pannenkoek;
*100 gram boekweitmeel – *300 ml ‘plantaardige’ melk – *2 eieren – *Snufje zout als optie – *1 volle tl matcha poeder. Olijfolie om in te bakken. Doe deze *ingrediënten allemaal bij elkaar, goed mixen en dan kun je bijvoorbeeld met een soeplepel een portie beslag pakken en dan in de pan op middenlaag vuur. Zodra je bovenop gaatjes in de pannenkoek ziet, dan draai je hem op.
Je kunt natuurlijk ook normaal pannenkoekbeslag gebruiken hiervoor. En ook leuk om er kleine pancakes van te bakken. Nog een tip als beleg; bieten humus, verse mango en rucola sla.
Parels van jasmijn
Jasmijn thee parels, ook wel bekend als “jasmijnparels,” zijn een ware schat onder de thee liefhebbers. Deze verfijnde thee wordt gemaakt door hand gerolde groene theebladeren te combineren met de geurige bloesems van de jasmijnplant. Het productieproces is een kunst op zich: de jonge theebladeren worden in kleine, strak gewikkelde bolletjes gerold en meermalen gemengd met verse jasmijnbloemen. Deze bloemen worden telkens weer verwijderd en vervangen om de thee doordrenkt te laten raken met hun delicate aroma.
Wanneer je de parels in heet water doet, ontvouwen ze zich langzaam, als een soort dans onder water, waarbij ze hun zachte en bloemige smaak afgeven. Het is niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen, maar ook voor je ogen. De combinatie van de zoetheid van jasmijn en de frisse, licht grassige smaak van de groene thee maakt deze drank perfect voor een ontspannend moment.
Het drinken van jasmijn thee parels is alsof je een stukje natuur proeft: de subtiele balans tussen bloemengeur en groene thee brengt rust en sereniteit. Perfect voor een rustig theemoment of als begeleider van lichte maaltijden!
Wat bedoel je met een thee infusie?
Een thee-infusie is een proces waarbij smaak, geur en eigenschappen van gedroogde bladeren, kruiden of bloemen worden overgebracht in water. Het werkt door deze ingrediënten in heet water te laten trekken, zodat hun natuurlijke oliën, aroma’s en smaken in het water oplossen.
Het woord “infusie” komt van het Latijnse woord *infundere, wat “gieten” of “doordrenken” betekent. Bij thee-infusies gebruik je meestal losse theebladeren of theezakjes, en laat je ze een bepaalde tijd in heet water trekken. Dit proces verschilt per theesoort: zwarte thee trekt bijvoorbeeld korter dan kruidenthee, terwijl groene thee op lagere temperaturen wordt gezet om een bittere smaak te voorkomen.
Infusies zijn niet beperkt tot traditionele theeën (zoals groene of zwarte thee); je kunt ook kruiden, bloemen en vruchten gebruiken, zoals kamille, munt, of hibiscus. Hoewel veel mensen “thee” zeggen als ze het over een infusie hebben, worden dranken gemaakt van planten die geen theeplant bevatten, officieel kruideninfusies of tisane genoemd.
Wil jezelf ook een thee infusie maken? Neem dan een kijkje bij onze mix infusies.
Thee blenden?
Thee blenden is het kunstzinnige proces waarbij verschillende theesoorten, kruiden, specerijen, bloemen en andere natuurlijke ingrediënten worden gemengd om een unieke smaakbeleving te creëren. Het doel van een goede blend is om een perfecte balans tussen smaken te vinden, zodat de ingrediënten elkaar aanvullen en versterken zonder dat één component overheerst.
Bij het blenden van thee kan men beginnen met een basisthee, zoals zwarte, groene of witte thee. Hieraan kunnen extra smaken worden toegevoegd, zoals gedroogde fruitstukjes (bijvoorbeeld citrus of bessen), kruiden (zoals gember of kaneel), bloemen (jasmijn of rozenblaadjes) of specerijen (zoals kardemom of kruidnagel).
Elke blend heeft zijn eigen karakter. Een populaire blend is Earl Grey, waarin zwarte thee wordt gecombineerd met bergamotolie voor een frisse, citrusachtige smaak. Een andere bekende is chai, een mix van zwarte thee met warme specerijen zoals kaneel, kardemom en gember.
Thee blenden vereist een goed begrip van smaken en aroma’s, omdat bepaalde combinaties verrassend goed kunnen werken, terwijl andere misschien minder in balans zijn. Het mooie van thee blenden is dat het ruimte biedt voor creativiteit: het is een manier om je eigen unieke thee samen te stellen en te experimenteren met smaken die perfect aansluiten bij je persoonlijke voorkeur. Lijkt je dit ook leuk? Check even onze workshop Mix & Match the season.